VITAMINY A MINERÁLY - MÁTE JICH DOSTATEK?

Nejprve Dr. Cheraskin a poté také Ray Kurzweil a Terry Grossman sestavili na základě svých celoživotních poznatků vlastní stanovy doporučeného denního množství živin. Tvrdí, že v mnoha státech je toto množství pro udržení optimálního zdraví stanoveno příliš nízko.

přehled vitaminů a minerálůCo ukazují diagramy?

Každá sada představuje konkrétní vitamin či minerál. Jednotlivé řádky zobrazují:

  • RDA:  doporučené denní množství ve VB
RDI:  doporučené denní množství v USA 
DDD*:  doporučené denní množství v Česku SONA:  doporučené denní množství, které vyvinul na základě svých studií  Dr. Emanuel Cheraskin  
  • ONA:  doporučené denní množství podle Raye Kurzweila a Terryho Grossmana

Vzhledem k různým hodnotám je patrné, že existuje obrovský rozdíl mezi tím, co je stanoveno a co člověk skutečně potřebuje, aby zabránil onemocnění a jeho zdraví bylo vyvážené.
*podle vyhlášky č. 225/2008 Sb.mcg: mikrogram (milion mikrogramů = 1 gram) mg: miligram (tisíc mg = 1 gram)

Vitaminy

Vitamin A 

Nedostatek způsobuje: špatné vidění a šeroslepost, suché oči
RDA: 800 mcg
RDI: 900 mcg
DDD: 800 mcg
SONA: 3 750 mcg
ONA: 5 000 mcg
ZDROJ: mrkev, brokolice, špenát, vejce

Vitamin C

Nedostatek způsobuje: spontánní krvácení, krvácení a onemocnění dásní, šupinatou kůži, časté nachlazení, přetrvávající infekce
RDA: 80 mg
RDI: 60 mg
DDD: 80 mg
SONA: 750 mg
ONA: 500–2 000 mg
ZDROJ: citrusové a lesní plody, brokolice, kapusta

Vitamin D

Nedostatek způsobuje: křivici, bolest kostí, svalovou slabost, kardiovaskulární choroby, rakovinu, astma
RDA: 5 mcg
RDI: 10 mcg
DDD: 5 mcg
SONA: 500 mcg
ONA: 600–6 000 mcg
ZDROJ: olej z tresčích jater, sluneční svit

Vitamin E

Nedostatek způsobuje: ztrátu fyzické kondice, ztrátu koordinace, poruchy imunitního systému, retinopatii (akutní poškození očí)
RDA: 12 mg
RDI: 15 mg
DDD: 12 mg
SONA: 60 mg
ONA: 400–800 mg
ZDROJ: rostlinné oleje, ořechy, zelená listová zelenina

Vitamin B1

Nedostatek způsobuje: senzorické příznaky, třesoucí se ruce
RDA: 1,1 mg
RDI: 1,5 mg
DDD: 1,1 mg
SONA: 12,5 mg
ONA: 10–200 mg
ZDROJ: hnědá rýže, žloutky, ryby, libové vepřové maso, mléko, celozrnné obiloviny, ořechy, brokolice, rozinky

Vitamin B2

Nedostatek způsobuje: afty, popraskané rty, mastnou, červenou a šupinatou kůži na obličeji a nosu
RDA: 1,4 mg
RDI: 1,7 mg
DDD: 1,4 mg
SONA: 12,5 mg
ONA: 10–100 mg
ZDROJ: organické maso, sýr, žloutky, jogurt, mléko, drůbež, listová zelenina

Vitamin B3

Nedostatek způsobuje: afty
RDA: 16 mg
RDI: 20 mg
DDD: 16 mg
SONA: 50 mg
ONA: 20–100 mg
ZDROJ: organické maso, drůbež, ořechy, ryby, mléko

Vitamin B6

Nedostatek způsobuje: zhoršenou paměť, cervikální dysplazii, syndrom karpálního tunelu, záněty kůže, afty, deprese
RDA: 1,4 mg
RDI: 2 mg
DDD: 1,4 mg
SONA: 12,5 mg
ONA: 50–100 mg
ZDROJ: obilniny, maso, ryby, luštěniny, banány, brambory

Vitamin B7

Nedostatek způsobuje: padání vlasů, lámavost nehtů, špatnou pleť
RDA: 50 mcg
RDI: 30 mcg
DDD: 50 mcg
SONA: 75 mcg
ZDROJ: sýr, organické maso, vejce, ořechy, brokolice, sladké brambory, ovesná kaše

Vitamin B9

Nedostatek způsobuje: únavu, zapomnětlivost, afty, onemocnění dásní
RDA: 200 mcg
RDI: 400 mcg
DDD: 200 mcg
SONA: 400 mcg
ZDROJ: listová zelenina, jako je špenát, brokolice, sušené fazole a hrách, obilí a zrna

Vitamin B12

Nedostatek způsobuje: předčasné šedivění vlasů, mravenčení a necitlivost končetin, perniciózní anémii, únavu, zácpu, ztrátu paměti
RDA: 2,5 mcg
RDI: 6 mcg
DDD: 2,5 mcg
SONA: 12,5 mcg
ONA: 10–25 mcg
ZDROJ: ryby, mléko, mléčné výrobky, maso, drůbež

Vitamin K

Nedostatek způsobuje: osteoporózu, krvácení dásní těžké menstruační krvácení, 
tvorbu modřin
RDA: 75 mcg
RDI: 80 mcg
DDD: 75 mcg
SONA: není k dispozici
ONA: 90–120 mcg
ZDROJ: tmavě zelená listová zelenina, zelený čaj, sýr


Minerály

Jód

Nedostatek způsobuje: poruchy štítné žlázy, otoky, hypotyreózu, strumu
RDA: 150 mcg
RDI: 150 mcg
DDD: 150 mcg
SONA: 125 mcg
ZDROJ: mořské plody, wakame, mořské řasy

Zinek

Nedostatek způsobuje: poruchu vnímání chuti, špatné noční vidění, strie, hyperaktivitu, špatné hojení, časté nachlazení, infekce
RDA: 10 mg
RDI: 15 mg
DDD: 10 mg
SONA: 25 mg
ONA: 15–30 mg
ZDROJ: ústřice, červené maso, fazole, ořechy, mléčné výrobky

Železo

Nedostatek způsobuje: bledý jazyk, vypadávání vlasů, svědění kůže, křehké nehty, těžkost nohou, chudokrevnost
RDA: 14 mg
RDI: 18 mg
DDD: 14 mg
SONA: 15 mg
ONA: 0 mg (muži), 15 mg (ženy v premenopauze), 0 mg (ženy po menopauze)
ZDROJ: maso, ryby, čočka


Vápník

Nedostatek způsobuje: necitlivost v prstech, křeče, srdeční arytmii, osteoporózu, řídnutí kostí
RDA:  800 mg
RDI: 1 000 mg
DDD: 800 mg
SONA: 700 mg (350 mg)
ONA: 1 000–1 500 mg
ZDROJ: tofu, tmavá zelenina, listová zelenina, losos, sardinky, mandle

Fosfor

Nedostatek způsobuje: řídnutí a lámavost kostí, nedostatečnou tvorbu energie, poruchy metabolismu, hormonální poruchy, slabosti svalů
RDA: 1 250 mg
RDI: 1 000 mg
DDD: 700 mg
SONA: 2 000 mg
ZDROJ: ryby, maso, mléčné výrobky, luštěniny, fazole, mandle, vejce

Hořčík

Nedostatek způsobuje: křehké nehty, hyperaktivitu u dětí, napětí v lýtkových svalech, PMS, třes rukou, vysoký krevní tlak
RDA:  420 mg
RDI: 400 mg
DDD: 375 mg
SONA: 350 mg
ONA: 400–600 mg
ZDROJ: zelenina, zejména špenát, ořechy, semena

Selen

Nedostatek způsobuje: kardiomyopatii (onemocnění srdečního svalu), slabou funkci imunitního systému, autoimunitní problémy, oslabení funkcí prostaty, hromadění volných radikálů
RDA: 55 mcg
RDI: 70 mcg
DDD: 55 mcg
SONA: 50 mcg
ONA: 100–250 mcg
ZDROJ: rostlinné potraviny, para ořechy, vlašské ořechy, mořské plody, ryby

Měď

Nedostatek způsobuje: vzácně chudokrevnost, osteoporózu i psych. poruchy, únavový syndrom, hluboké vrásky, bledé rty, viditelné cévy v okolí očí, tmavé zabarvení spodních víček. Je důležitá pro vstřebávání železa.
RDA: 900 mcg
RDI: 700 mcg
DDD: 1 mg
SONA: není k dispozici
ONA: 0,5–4 mg
ZDROJ: organické maso, korýši, ořechy, semena, mořské plody, kadeřávek, avokádo, fermentované sójové produkty


Mangan

Nedostatek způsobuje: pomalé hojení ran, úbytek kostní hmoty
RDA: 2,3 mg
RDI: 2 mg
DDD: 2 mg
SONA: 10 mg
ONA: 2–5 mg
ZDROJ: celá zrna, ořechy, čaj, listová zelenina

Chrom

Nedostatek způsobuje: šedý zákal, neadekvátní funkci inzulinu, až diabetes, slabost svalů
RDA:  40 mcg
RDI: 120 mcg
DDD: 40 mcg
SONA: 100 mcg
ONA: 120–200 mcg
ZDROJ: maso, celá zrna, otruby, zelené fazolky, brokolice

Draslík

Nedostatek způsobuje: bolest svalů, křeče, zácpu, bušení srdce
RDA:  není k dispozici
RDI: není k dispozici
DDD: 2 000 mg
SONA: 180 mg
ZDROJ: sušené ovoce, zelenina, ořechy


Názory odborníka

„Legislativně stanovené DDD určují  průměrné množství jednotlivého vitaminu nebo minerálu, které postačuje potřebám zdravých osob za předpokladu, že je jejich způsob stravování normální. V současné době však v důsledku průmyslového zpracovávání potravin dochází ke snižování původního obsahu vitaminů a minerálů. Lidé s poruchami zažívacího ústrojí mají mnohdy omezenou schopnost jejich vstřebávání. Kromě toho věda odhaluje dříve neznámé funkce mnoha vitaminů a minerálů a tak je zřejmé, že optimální denní dodávky těchto látek jsou mnohem vyšší. Podle legislativy může být podávané množství vyšší než doporučené, v zásadě by však nemělo přesahovat pětinásobek denní dávky. V takové situaci se již vitamin stává lékem, jak je tomu často v případech podávání vitaminu C, B6, B12 nebo D3.“  prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.

„V dnešní době jsme svědky velkých objevů v medicíně. Objevují se nové vitaminové substance, bioflavonoidy, mikrovyživující látky a rozkrýváme nové a nové souvislosti v mechanismu účinků látek v našem těle. Zároveň se zvyšují požadavky na naši efektivitu a výkon, jsme stále více nuceni pracovat pod větším tlakem a žít ve stresu. Více trpíme alergiemi a nesnášenlivostmi. Proto právě nyní potřebujeme vysoce hodnotné, čisté substance totožné s přírodními. Bez přídavných chemických či obsahových látek. Produkty vhodné jak pro citlivé osoby, tak i pro osoby s určitou nesnášenlivostí a alergiky. Bez laktózy, lepku a fruktózy.“  Prim. MUDr. Monika Golková, Anti-Aging Clinic A2C

Zdroj: DIET & SUPPLEMENTATION Keys to Optimal Health: www.science.edu/CheraskinPaper,
prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc., Doba jedová,  nakl. Triton, vyd. 1., Praha 2011, Top 10 Foods Highest in Copper,
www.healthaliciousness.com/articles/high-copper-foods.php#iRSCMk117vz5WUEf.99
foto: thinkstock.com

 

Sledujte nás na Facebooku: www.facebook.com/healthbeautycz

Sledujte nás na Instagramu: www.instagram.com/health_and_beautycz

Tags: vitamín B, vitamin c, vitaminy, minerály, přehled vitaminů a minerálů, zdravý životní styl

NYCE 1140x100 2