Léčba vínem

Léčba vínem

Léčba vínem

Zdravotní účinky vína znají už po staletí lidé napříč kulturami a sociálními 
skupinami. Francouzští umělci i moravští strýcové. A lékaři je většinou nepopírají. Málokdo ale ví, že jde o propracovanou léčebnou metodu.

Pít víno v malých dávkách se doporučuje každý den. Jen tak je možné zabránit vzniku volných radikálů a využívat prospěšné antioxidační vlastnosti polyfenolů.

Enoterapie

Prevence a léčba různých onemocnění hroznovým vínem, přesněji oblíbeným mokem vzniklým po jeho zkvašení. Tato metoda spočívá ve využití biologicky aktivních chemických sloučenin, zejména bioflavonoidů a vinného lihu, obsažených ve víně.

Dávkování:

Pro účely enoterapie jsou vybírány pouze takové vinné moky, které ve 100 mililitrech obsahují dostatečné množství biologicky aktivních látek, a zároveň nepřekračují horní přípustnou hranici denní spotřeby.

Kolik a kdy vypít?

Frekvence užívání vína je hlavním faktorem v prevenci srdečních onemocnění. Pijete-li ho střídmě každý den (ideálně během jídla), má nápoj vý-razný ochranný účinek. Pozor, masivní spotřeba alkoholu o víkendech nemá žádný pozitivní efekt. Naopak může mít škodlivé vedlejší účinky. (3)

Účinky

Studie ukazují, že při umírněném užívání vína se úmrtnost na ischemickou chorobu srdeční snižuje o 15–60 % ve srovnání s rizikem u lidí, kteří víno nepijí.
Zemím, kde jsou hrozny pěstovány historicky a kde jsou uctívány léčebné a preventivní vlastnosti vín, patří ve statistikách přední místa v žebříčku průměrné délky života. V zemích, jako jsou Francie, Řecko, Itálie a Španělsko, je nízká úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění. V anglosaských, zejména severských státech, je míra úmrtnosti z této příčiny až čtyřikrát vyšší. (1, 2)
Antioxidační účinek bioflavonoidů ve víně je velmi silný. Padesátkrát silnější než účinek vitaminu E.

Co víno umí

- Zvyšuje systolický krevní tlak, kdežto diastolický zůstává beze změny, popř. se mírně sníží. 
Pulz se stává plnějším a pomalejším.
- Blokuje zpětné stahování cév, a zejména křeče, 
způsobené stresem.
- Resveratrol ve víně váže a odstraňuje z těla volné radikály, normalizuje hladinu tuků (včetně cholesterolu) a krevní cukr. Má onkoochranný účinek, podporuje normální funkci krevních destiček, snižuje krevní viskozitu, napomáhá zachování elasticity cévních stěn. Neutralizuje uvolňování histaminu a díky tomu působí protizánětlivě, antibakteriálně a antialergicky.
- Stimuluje centrální nervový systém 
(díky obsahu fenolických kyselin).
- Obsažené flavonoly zpomalují tvorbu 
katarakty, snižují riziko poškození pankreatických buněk, stimulují srdeční činnost.
- Antokyany ve víně podporují strukturu 
kolagenu a zabraňují jejímu zničení. 
Neutralizují volné radikály a brání syntéze
lipidových peroxidů. Zpomalují proces stárnutí.
- Polyfenoly, konkrétně epikatechin gallát, 
mají schopnost zvýšit funkční aktivitu systému 
detoxikace cizorodých látek a významně snížit riziko rakoviny prsu, prostaty, plic nebo tlustého střeva.

Historie

- Homér v Iliadě zmiňuje dva lékaře, 
kteří podávali víno zraněným, zřejmě jako antistresový prostředek a analgetikum. Víno používali i při ošetřování ran.
- Hippokrates poukazoval na použití vína při léčbě různých chorob (a na kontraindikace v některých případech). Říkal, že „víno je úžasně přizpůsobeno organismu člověka – zdravého či nemocného“.
- Platon nazýval víno „mlékem starců“, 
již tehdy věděl, že víno zpomaluje stárnutí.
- Galén poukázal na nutriční a tonizující vlastnosti vína.
- Celsius ve svých spisech zanechal 
řadu receptů na lékařská vína.
- Louis Pasteur zase tvrdil: 
„Víno je právem považováno za 
nejzdravější a nejhygieničtější nápoj.“

V drtivé většině jde o vína červená. 
Bílá vína v porovnání s nimi 
obsahují méně bioflavonoidů.

Jak to funguje v praxi

V ruských a francouzských anti-agingových a rehabilitačních centrech Longway nabízejí dokonce i skupinová enoterapeutická sezení pod odborným dohledem. Sezení trvají zhruba 20 minut a probíhají dvakrát denně po dobu 15–20 dnů v příslušném baru. 
Každý pacient zde samozřejmě konzumuje víno ve správné indikaci (www.antiage-med.ru).

Koncentrace 
bioflavonoidů ve víně

Závisí na způsobu výroby vína. Tyto látky jsou obsaženy už v hroznech (asi 60 % v jadérkách a 20 % ve slupkách). Červená vína obsahují průměrně 1500–6600 mg/l polyfenolů. Bílá vína mnohem méně, maximálně 1000 mg/l. Je to vysvětlováno technologií výroby: ve výrobě červeného vína figurují vedle hroznové šťávy i dužina z hroznů, slupky, stopky a především jadérka. Bílé víno vzniká pouze z hroznové šťávy.

Hlavní složky 
léčivých vín

Pozitivní vliv vína na kardiovaskulární systém má na svědomí především etanol – vinný líh. Bioflavonoidy obsažené v tomto nápoji pak zajišťují i antioxidační stránku: působí proti předčasnému stárnutí.

Vinný líh

Fyziologicky působí ve dvou úrovních – ředí krev (snižuje přilnavost krevních destiček, snižuje hladinu fibrinogenu a způsobuje pokles hladiny lipoproteinů) a zvyšuje průměr věnčitých tepen. Pozor, alkohol obsažený ve víně nesmíme zaměňovat s alkoholem získávaným destilací nebo rektifikací. Alkohol ve víně je vyroben zkvašením hroznů, je konečným produktem alkoholového kvašení a látkové výměny v kvasinkách. Líh je v suchém přírodním vínu z révy obsažen v malých koncentracích (do 15 %), doprovázen dalšími látkami a vždy konzumován společně s jídlem.

Bioflavonoidy

Zpevňují kapiláry, mají protizánětlivé a antialergické účinky. Vykazují také antisklerotické, antihypertenzní, antiulcerní a hepatoprotektivní účinky. 
Působí proti arytmii, mají pozitivní vliv na látkovou výměnu v myokardu. Bioflavonoidy mají schopnost měnit reakci těla na alergeny, viry a karcinogeny. Zdvojnásobují odolnost kapilár. Mezi bioflavonoidy patří mj. populární resveratrol.

Enoterapeutické dávky se pohybují v rozmezí 100 až 250 ml v závislosti na obsahu bioflavonoidů, antioxidační aktivitě, zdravotním stavu člověka, jeho pohlaví a věku.

Obsah bioflavonoidů 
v léčivých vínech

Fenolové kyseliny (min. 100 mg, max. 300 mg)
Flavonoly (min. 30 mg, max. 100 mg)
Polyfenoly (min. 200 mg, max. 600 mg)
Aptotsiany (min. 50 mg, max. 150 mg)
Stilbeny (10 mg, max. 40 mg)

 Zdroje: 1. Hashimoto M. et al. Effect of acute intake of red wine on flow-mediated vasodilatation of the brachial artery. Am J Cardiol 2001; 88: 1457-1460. 2. Imhof A. et al. Overall alcohol intake, beer wine and systemic markers of inflammation in western Europe: results from three MONICA samples (Augsburg, Glasgow, Lille). Eur Heart J 2004; 25: 2092-2100. 3. Di Castelnuovo A. et al. Metaanalysis of wine and beer consumption in relation to vascular risk. Circulation 2002; 105: 2836-2844

Sdílet na sociálních sítích:

Mohlo by Vás zajímat